Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film