Prawdziwie włoska restauracja – typowe menu

Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują mniej znane dania – risotto, polentę czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu są również mniej typowe włoskie dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i potrawy z różnych zakątków kraju. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina włoskie

Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać wina. Obiad na włoską modę z całą pewnością powinien obejmować też aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. włoskie przepisy Najbardziej znane wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie lamezia a także marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film