Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić można jej rzeczywiście długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.